Zoeken
  • heimans

Brinky Rallysport kent sterk WK-debuut in Andalucia Rally

Hartog voert tempo op, Van den Brink verliest een uur

Jan Peter Hartog en navigator Mark Salomons hebben donderdag in de eerste etappe van de Andalucia Rally het tempo weer een tandje opgevoerd ten opzichte van de proloog.


In de 177 kilometer lange proef deden ze vooraan mee in de Open klasse, al is vanwege het ontbreken van een uitslag niet helemaal duidelijk hoe de kaarten geschud zijn. “Het ritme ging flink de hoogte in ten opzichte van gisteren”, verklaarde Salomons na afloop. “Als Jan Peter sneller gaat rijden, kom ik qua navigeerwerk ook beter uit. Uiteindelijk valt alles in elkaar.”


In tegenstelling tot de eerste proef kon Salomons donderdag niet navigeren met het elektronische roadbook. “We werden aan het begin van de proef wel een beetje verrast dat we geen elektronisch roadbook hadden. We moesten weer overstappen op de papieren variant, daardoor was het weer een beetje ‘old school’ om het zo maar te zeggen. Het was een pittige proef met veel navigeerwerk, maar over het algemeen ben ik heel tevreden.”


Hartog en Salomons hopen zich vrijdag te kunnen meten met de concurrenten in de FIA-klasse als ze ook hetzelfde parcours afwerken als de koplopers:

“Vandaag hebben we minder gereden dan de FIA-klasse, maar in theorie rijden we morgen hetzelfde parcours. Dan gaan we wel even appels met peren vergelijken en kijken wat we doen ten opzichte van de rest.”


Voor Rik van den Brink en navigator Gydo Heimans ging het iets minder. De twee verloren een uur toen er in de tweede proef van de dag een wiel afbrak.

“We hadden het onderdeel gelukkig bij ons en konden repareren”, zei Heimans na afloop. “In de eerste special zat de snelheid er goed in, gisteren in de proloog moesten we toch nog wel even wennen. De snelheid was goed, we hebben veel mensen in kunnen halen. In de tweede proef hebben we ook veel mensen ingehaald, het ging heel aardig. Dan zie je ook als je stilstaat hoeveel mensen je ingehaald hebt, dan komen er weer veel voorbij.”

Het resultaat was daarom niet naar tevredenheid, maar Heimans stelt dat er ook positieve kanten aan de pech zitten: “Het is frustrerend, maar het is mooi om te zien dat we qua sleutelen ook beter zijn geworden. Uiteindelijk zijn we gekomen om te leren en hebben wat betreft de prestaties geen hoge verwachtingen. De komende dagen gaan we proberen om weer naar voren te komen en dan zien we wel wat we kunnen doen.”


Brinky Rallysport met “grote glimlach” door tweede etappe

Er wordt gelachen bij Brinky Rallysport. Rik van den Brink en Gydo Heimans eindigden vrijdag als zeventiende in de snelste T1-klasse terwijl Jan Peter Hartog en Mark Salomons in de Open klasse meedoen om het podium.


Van den Brink en Heimans eindigden nipt achter Ronald Schoolderman in de langste etappe van de Andalucía Rally. Aan de finish was het verschil slechts tien seconden.

“We komen met een grote glimlach uit de auto”, zei navigator Gydo Heimans na afloop. “Eigenlijk alles zat er wel een beetje in en dan de zeventiende tijd in dit veld halen, dat is iets waar we heel tevreden mee mogen zijn. De snelheid is goed, maar dat was gisteren eigenlijk ook al zo. Er kan morgen misschien nog wel een tandje bij, maar dat moeten we zien.”


Voor Heimans was het digitale roadbook in eerste instantie een beetje wennen, maar inmiddels heeft hij het onder de knie: “We hebben het digitale roadbook aardig in de vingers. Het is wel raar dat je, op een afstandsbediening na, niets meer in de hand hebt maar het bevalt wel heel goed. Iedereen heeft daardoor ook gelijke kansen.


Aan de andere kant van de Brinky Rallysport-tent stond Jan Peter Hartog ook met een goed gevoel, al begon hij vrijdagochtend een beetje voorzichtig. “We begonnen in de bergen en dat is toch niet helemaal mijn sterkste punt”, gaf Hartog na afloop van de proef toe.


“Ik was redelijk voorzichtig en ging het iets rustiger dan gisteren, toen het tempo vrij hoog lag. Voor m’n gevoel mis ik dan in de bergen nog iets aan ervaring en dan doe je toch wat voorzichtiger terwijl het gisteren misschien wel gevaarlijker was. Vergeleken met Bulgarije is het wat smaller en hebben we rustiger gereden. We hebben ons eigen ding gedaan.”


Eenmaal op het vlakke ging Hartog als een speer en kon hij zich mengen in de strijd om de voorste plaatsen in de Open klasse. “In de heuvels en op het vlakke kwamen we beter in ons ritme en ging het eigenlijk heel goed. Ik zat even in het stof van een SSV, maar verder reden we echt goed. Je hebt altijd van die momenten dat het net goed gaat, maar eigenlijk hebben we geen gekke grote dingen meegemaakt.”


Hartog staat na twee etappes in de top-drie van de Open klasse. “Het gaat gewoon heel lekker en de snelle stages zijn wel ons ding. Van mij mag het ook wel technisch blijven, het was op de eerste dag wel echt geweldig.”Hartog en Salomons op podium in derde etappe Andalucia Rally

Brinky Rallysport gaat met een goed gevoel beginnen aan de laatste dag van de Andalucia Rally. Jan Peter Hartog en Mark Salomons schoven weer een plekje op in de Open klasse, Rik van den Brink en Gydo Heimans scoorden hun beste resultaat van de week.


In de Open klasse schopten Jan Peter Hartog en Mark Salomons het zaterdag tot het podium. “Het ging super, JP komt echt in z’n element op dit soort proeven en het gaat gewoon heel hard”, vertelde Salomons na het behalen van de derde plaats.

“We rijden in ons achterhoofd toch wel met het idee om het podium te behouden, dus we hebben ook niet veel risico genomen. We zijn safe, maar snel onderweg. Na de neutralisatie hadden we een paar stukken die veel leken op wat we gisteren ook gereden hadden. Als je het parcours dan herkent, kun je ook wat sneller. Nadeel was echter dat heel veel stukken nu wel kapotgereden waren.”


Salomons en Hartog kunnen zondag op de laatste dag nog aanspraak maken op het podium in de Open klasse.

“Zeker met de vooruitzichten die we nu hebben moeten we zorgen dat we heel aan de finish komen”, zei Salomons met betrekking tot het klassement. “We staan een paar minuten achter Dave. Er kan van alles gebeuren, maar de focus ligt vooral op uitrijden en finishen.”


Het vinden van een goed ritme was zaterdag heel belangrijk voor Van den Brink en Heimans, die in de snelste T1-klasse iets meer dan een half uur prijsgaven op dagwinnaar Nasser Al-Attiyah.


“Het was een hele snelle etappe, de eerste proef was 230 kilometer”, vertelde Heimans. “Dat was de langste van de week en daar hebben we ook een beetje gereserveerd gereden om de juiste snelheid voor die lange rit te vinden. We kwamen al vrij snel in een goed ritme en die eerste proef hadden we een hele mooie tijd, al waren we een paar minuten langzamer dan Ronald [Schoolderman].”


In het tweede deel van de etappe wonnen Van den Brink en Heimans vervolgens nog wat tijd op de voorgangers, waardoor een vijftiende plek in het klassement nog tot de mogelijkheden behoort.

“Na de neutralisatie zijn we er nog even voor gaan zitten om weer dichterbij te komen. Dat is wel gelukt, maar we hebben wel een minuutje verloren. De zestiende tijd bij de auto’s zijn we hartstikke trots op, we zijn weer een plekje gestegen en hopen kunnen we morgen de top-vijftien binnendringen.”


Brinky Rallysport kent sterk WK-debuut in Andalucia Rally

Brinky Rallysport kijkt terug op een zeer geslaagd debuut in de WK-rally in Andalusië. Jan Peter Hartog en Mark Salomons schopten het in de Open klasse tot het podium terwijl Rik van den Brink en Gydo Heimans de felbegeerde FIA-sticker binnenhaalden en een leerzame week beleefden.


In de T1-klasse, de snelste klasse van het veld, eindigden Van den Brink en Heimans op de negentiende plaats algemeen. De enige domper was het tijdverlies op de eerste dag, toen er ruim een uur verloren ging bij de reparatie van een afgebroken wiel. Heimans keek verder terug op een zeer geslaagde week.


“We hebben op de eerste dag wat tegenslag gehad, maar de laatste drie dagen hebben we voluit kunnen knallen. Vandaag was nog een taaie afsluiter. De eerste proef over honderd kilometer ging door de bergen, het was heel smal en daar hebben heel veel buggy’s ons ingehaald. Het laatste stuk was sneller en daar konden we hen weer inhalen. We hebben toch wel wat behouden gereden in de laatste proef om ervoor te zorgen dat we de finish halen.”


Voor de kopmannen van Brinky was het een nuttige week. Zo onderging de wagen voor het eerst de FIA-keuring en maakte navigator Heimans voor het eerst gebruik van het digitale roadbook, dat zijn intrede doet in de rallywereld.


“We hebben ontzettend veel geleerd, ik ben heel blij met het digitale roadbook. Dat was toch wel een beetje spannend vooraf, maar nu zijn we eraan gewend. Het is eigenlijk leuker dan voorheen. De auto heeft nu een FIA-sticker, dus eigenlijk kan het niet mooier. Nu kunnen we op naar Polen, daar gaan we weer knallen.”


Hartog en Salomons lagen in de Open klasse gedurende de hele week op koers voor het podium en dat liep op de laatste dag niet meer mis.

“We hebben vandaag ons eigen tempo gereden”, aldus Hartog. “Het begon in de bergen en dat ging een stuk beter dan tijdens de eerdere dagen. Het liep een stuk soepeler. Daarna werd het iets technischer en sneller, dat ging ook heel goed. Ook vandaag reden we weer de derde tijd en die plek hebben we in het klassement ook vast kunnen houden, dus dat is geweldig.”

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven