top of page

TDC 2022: Brinky Rallysport krijgt herkansing na overnachting in de duinen

Bijgewerkt op: 30 aug. 2022Na twee hectische dagen staat Brinky Rallysport weer in het bivak van de Tunisia Desert Challenge, maar is het wat betreft het klassement afgelopen. Rik van den Brink en Gydo Heimans moesten in de nacht van zondag op maandag in de duinen overnachten en kregen maandag al vroeg in de vierde etappe te maken met pech.


De malheur begon in de 350 kilometer lange derde etappe met start en finish in Kambout. Van den Brink en Heimans begonnen heel sterk aan de eerste kilometers, maar in de duinen ontstonden vervolgens problemen.


“Bij een plateau moesten we een heel hoog duin beklimmen”, doet Heimans het verhaal. “We hebben daar ongeveer twee uur verspeeld, alleen al omdat het helemaal kapot gereden was. We kwamen niet boven en honderd meter na de top lag een waypoint, dus we moesten er wel heen. Er was geen andere route. Na talloze pogingen hebben we besloten om toch maar door te rijden, toen we dat deden kwamen we net over een duin en daar stond iemand anders vast. We kwamen met de neuzen tegen elkaar. Dat heeft uiteindelijk ook wel anderhalf uur gekost.”


Daardoor werd het al snel laat en kwam de zonsondergang dichtbij. “We waren met nog een paar deelnemers en besloten om de duinen uit te gaan en vanaf daar naar de broodjesstop te rijden. Vanaf dat punt zouden we dan naar het bivak rijden. Dat was bijna gelukt, maar op twee kilometer van dat punt begon het echt donker te worden. We hebben het geprobeerd, maar daar is geen beginnen aan. Toen zat er niets anders op dan maar in de duinen te blijven. We hadden wel wat slaapspullen bij ons, maar er was een soort zandstorm waardoor je niet onder de sterrenhemel kon slapen. We hebben uiteindelijk een kampvuur gemaakt en in de auto geslapen, maar dat is niet ideaal.”


Het restant van de etappe leverde maandagochtend in alle vroegte geen problemen op en om 9 uur kwam het duo aan in het bivak. Een snelle douche, een maaltijd en een snelle check van de wagen later stond de Brinky Rallysport-formatie weer aan de start van de vierde etappe. Ook die bracht geen geluk.


“Het begon met een hele snelle vlakke piste en net na een sprong reden we rechtsachter op een kei. Daardoor brak de draagarm. We hebben de strijd op moeten geven. We zijn teruggebracht naar het oude bivak en daar hebben de jongens van het team ons opgehaald. Nu gaan ze het repareren voor morgen en de tweede helft van de rally. Voor ons is het een nieuwe start. Maar het is wel een kans om in de duinen meer ervaring op te doen, hopelijk gaat het de komende dagen wat beter.”


Dinsdag staat er een proef van 330 kilometer op het programma.

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page