top of page
  • heimans

Rallye Breslau 2019

Bijgewerkt op: 5 sep. 2022

Van 1 tot 5 juli werd de Rallye Breslau in polen gereden. Brinky Rallysport deed dit jaar voor het eerst mee aan deze rally en voor de rijder Rik en navigator Jan peter was het de eerste 5 daagse rally! In deze blog lees je alles wat er tijdens deze 5 daagse rally is gebeurd!



De dag voor de Rallye Breslau

Brinky Rallysport klaar voor start van de Rallye Breslau 2019

Het team doorliep gisteren al de technische keuring, waardoor vandaag een zeer ontspannen dagje was. vandaag, om 21.00 uur, vond de rijdersbriefing plaats en werd het eerste roadbook uitgedeeld. vanaf dat moment kon Jan Peter, die de hele rally zal navigeren, aan de slag gaan om de special van morgen voor te bereiden.

Er wordt gestart op nummervolgorde, wat betekent dat het team als 24e vertrekt, en dat is met het te verwachten stof zeker geen voordeel.


Dag 1: showstart en eerste twee specials

Met een vierde tijd in de open klasse en een tiende tijd in de klasse met auto’s, trucks en ssv’s zijn Rik en Jan Peter sterk aan de Breslau Rally begonnen.


Jan Peter Hartog: ‘’Voor een eerste keer samen in de auto in Polen, kunnen we met z'n tweeën heel tevreden zijn. Het was een lastige stoffige special. We kwamen vast te zitten achter verschillende auto’s en SSV’s, in het tweede rondje van 35 kilometer dat we moesten rijden. Als je er dan dicht achter gaat zitten, kom je echt in het stof te zitten. Daardoor reden we ook een paar keer verkeerd, maar konden we ook anderen inhalen omdat we dan wel de goede route hadden gepakt. Het ging al vrij vlot best goed, we zaten er lekker in samen. We probeerden elkaar zo goed mogelijk te helpen, en dat ging verrassend goed. Hopelijk kunnen we dit vasthouden.’’


De tweede etappe bestaat uit twee specials, van 120 en 50 km. ‘’Met meer gradenkoersen en lastige navigatie. Het wordt denk ik een lekker lang dagje, en hopelijk gaat het net zo goed als vandaag’’ aldus Jan Peter.





Dag 2: Tiende en derde tijd voor Brinky Rallysport samen goed voor een zesde plaats op dag twee in de Rallye Breslau.


Hoewel Jan Peter een beetje teleurgesteld was over de tiende tijd in de eerste special deed het team toch goede zaken. De derde tijd in de tweede special leverde uiteindelijk een zesde tijd op. in het algemene klassement 'Cars Open' staan ze nu knap derde.


''Het zat dicht bij elkaar vandaag, het was een spannende dag. We reden in de eerste special van 150 kilometer verkeerd, waarmee we tien minuten verloren. Verder hebben we goed gereden en ging het super. De tweede rit hebben we vrij kunnen rijden en geen foutjes gemaakt. Het was qua terrein van alles wat vandaag. Zand, bos, gras. We leren nu goed wat de auto kan en wat de grens is, en hoe we daar mee om kunnen gaan.''


''Morgen iets minder open vlaktes dan vandaag en iets meer bos, ik heb er alle vertrouwen in'' aldus Jan Peter Hartog.


Dag 3: Moeizame dag voor Brinky rallysport

Vooral in de eerste special, met een lengte van 112 kilometer, verloor het team kostbare tijd door een krom gereden velg en wat navigatiefoutjes. De tweede special van 74 kilometer verliep beter.


Jan Peter: ‘’Het was een moeizaam dagje vandaag. In de eerste proef ging het een aantal keren mis met de navigatie en liep het minder goed dan verwacht. We zijn echt tijd kwijt geraakt met zoeken. En we reden een velg krom toen we in het stof van een SSV iets te wijd een bocht namen en een steen of een stronk raakten. De velg was krom. We hebben deze zelf kunnen repareren, maar dat kost zo weer een paar minuten.’’


‘’Dit hoort er ook weer bij. We hebben voor het eerst samen een wiel vervangen, dan leer je ook weer andere dingen en hoe je dat samen moet oplossen. Dat ging verrassend goed en daar zijn we dan wel blij mee. We nemen dat mee naar morgen en hopelijk gaat het dan weer beter.’’


‘’De tweede proef ging wat beter. Daar konden we weer redelijk ons eigen tempo rijden. We hebben vastgestaan achter een gecrashte SSV. Er stond een vrachtwagen vooraan zodat we met twintig auto’s stonden te wachten. Toen het opgelost was, konden we met z’n allen in een rijtje naar de finish rijden. Het ging wel wat beter, maar we konden niet rijden zoals we hadden gewild.’’


Morgen verplaatst de rally naar een ander bivak, in Drawsko Promorski. Om 15.00 uur gaat de middagspecial van start (103 km) , om 23.00 uur de nachtspecial van 59 kilometer.





Dag 4: Verhuizen en de avondspecial

De eerste etappe van vandaag was weer een lastige. Na de verplaatsing naar het nieuwe bivak ging de race verder in de middag, gevolgd door een avondspecial die om 23.00 uur van start ging.


In de middagspecial verloren Rik en Jan Peter wat tijd door de lastige navigatie en was het duo niet tevreden. De avondspecial finishten ze echter netjes als 8e.


Met een behoorlijke marge naar de auto's voor en achter hen in het klassement, is het zaak geen rare dingen te doen vandaag en de auto naar de finish te brengen. Momenteel staan ze op een 7e plek.


Dag 5: 181 Km special stage als afsluiter van de Rallye Breslau 2019

In hun eerste echte rally-raid hebben Rik en Jan Peter in een sterk veld een knappe 6e plaats behaald in het open autoklassement! Toen de mannen vanmorgen van start gingen stonden ze nog 7e algemeen, maar uiteindelijk wisten ze nog een plaats te stijgen.


Rik: ''Ook vandaag heb ik weer veel geleerd van wat er kan met deze auto. Op één moment na, toen ik te wild was en een velg kapot reed, is de week probleemloos verlopen.''


Jan Peter: ''We konden lekker ons eigen tempo rijden vandaag. We hebben er redelijk wat ingehaald, en dat voelt altijd goed. Ons doel was top tien, en dat is gelukt. We hebben wat hobbels gehad, maar het was een hele goede ervaring. En dat nemen we weer mee naar de volgende rally. ''




63 weergaven0 opmerkingen
bottom of page